Familjerätt & Socialrätt
Separation och bodelning
Om ett gift par väljer att separera kallas det för äktenskapsskillnad. Då genomförs alltid en bodelning. Om sambor väljer att separera kan en bodelning genomföras. En separation och efterföljande bodelning leder ofta till flera frågor. Den första frågan är vilken egendom som ska ingå i bodelning. Den andra frågan är vad den egendomen är värd. Den tredje frågan är hur ska egendomen fördelas mellan de båda parterna. Frågorna kan även ledatill följdfrågor så som om man har råd att bo kvar i bostaden om man får den på sin lott.  

Föregående är svåra frågor som inte alltid har ett på förhand givet svar, där flera överväganden får tas i beaktande. I den situation där ett par har valt att separera kan det även föreligga samarbetssvårigheter som ytterligare försvårar omständigheterna. Vi på Safira Juristbyrå har erfarenhet inom just familjerätt. Detta medför att vi kan ge vår juridiska expertis på hur frågorna kan besvaras samt eventuella följdfrågor. Vårt mål är alltid att parterna ska hitta en samförståndslösning där båda parter kan känna sig nöjda med utgången. Detta är ofta att föredra framför att driva frågan i domstol vilket tar både tid och energi i anspråk samt oftast är en kostsam process.

Vi agerar ombud i ovanstående frågor där vi företräder en part och dennes ståndpunkt. Dessutom åtar vi oss även uppdrag som bodelningsförrättare där vi på ett objektivt sätt löser frågan om bodelning utifrån gällande rätt.

Vårdnad, boende och umgänge
Vid en separation är det oftast inte bara makarna eller samborna som dras in i en tvist utan även eventuella barn. Om makarna eller samborna har barn tillsammans aktualiseras frågor om vårdnad, boende och umgänge. Vårdnadshavarna har ofta olika utgångspunkter när det kommer till vårdnad, boende och umgänge. Till exempel om vårdnaden ska vara gemensam eller inte, var barnet ska bo och i vilken omfattning.

Frågorna om barnets vårdnad, boende och umgänge är ofta laddade men utgångspunkten i svensk rätt är att tillgodose barnets bästa. Barnets bästa är något vi på Safira Juristbyrå brinner extra för (vi agerar exempelvis som särskild företrädare för barn) och i de fall vi agerar ombud i ett tvistemål gör vi allt för ditt barns bästa.

Förutom att frågorna om barnets vårdnad, boende och umgänge i sig är viktiga påverkar dessa frågor även utgången av andra frågor. Till exempel vem som ska få bo kvar i bostaden och hur underhåll ska fördelas. Det är därför viktigt att du känner dig trygg med den jurist som företräder din och ditt barns sak.  

Huvudregeln vid en vårdnadstvist är att varje part ska betala sina egna rättegångskostnader. Detta är dock en huvudregel med många undantag. I din hemförsäkring finns vanligtvis det som kallas för rättsskydd vilket kan ge dig rätt till ersättning för upptill 80% av rättegångskostnaderna. Viktigt är att du är noga med att se övervillkoren för din hemförsäkring eftersom de kan variera mellan olika försäkringsbolag.

Även om du inte har rätt till rättsskydd kan du i vissa fall ha rätt till rättshjälp från staten baserat på just dina ekonomiska förutsättningar.

Självklart hjälper vi till att ansöka om rättskydd eller rättshjälp.

Samboavtal, äktenskapsförord och testamenten
För att på ett så smidigt sätt som möjligt undvika en process i domstol är ett äktenskapsförord, samboavtal, testamente, gåvobrev och framtidsfullmakt rätt väg att gå.  

Vi på Safira Juristbyrå hjälper dig att upprätta dessa dokument på det sätt som du vill ha dem, allt i ett förebyggande syfte.

Reglerna för gifta personer ger ett mer omfattande skydd än de som gäller för sambor. Vid en äktenskapsskillnad eller ett dödsfall har makarna i princip rätt tillhälften var av alla de tillgångar som de har haft i äktenskapet. Vid tillfället för när ett samboskap upplöses räknas bara bostad och bohag som anförskaffats för gemensamt bruk in i bodelningen, allt annat är enskild egendom.

Viktigt att ha med sig är att ett äktenskapsförord ska registreras hos Skatteverket för att vara giltigt, medan ett samboavtal är giltigt så snart båda sambos harundertecknat handlingen.

I ett testamente skriver vi ner vad du vill ska gälla med din egendom efter det att du har gått bort. Om du skriver ett testamente kan du vara säker på att dina beslut inte ifrågasätts. Vid samboförhållanden och i förhållanden där ena parten har barn sedan innan, s.k. särkullbarn, är det extra viktigt med ett testamente. Testamentet ska upprättas i enlighet med formaliareglerna i Ärvdabalken. I Sverige kan du aldrig göra en bröstarvinge helt arvlös eftersom bröstarvingar alltid har rätt att få ut sina laglotter. Laglotterna utgörtillsammans halva kvarlåtenskapen. Resterande egendom kan du testamentera till vem du vill.

Andra frågor vid dödsfall
En av dina nära och kära kan plötsligt eller väntat gå bort och vi vet att det är ytterst sorgligt. Dessvärre stannar inte tiden och i samband med dödsfallet behöver du agera och vidta många åtgärder för att ta hand om det som finns kvar efterdödsfallet. Du är med största sannolikhet i en sorgeprocess och därför vill vi finnas där för att hjälpa dig med alla de åtgärder som behöver vidtas. Vi vill ta ansvaret för att dödsboet blir utrett och att alla nödvändiga åtgärder vidtas.

Vi på Safira Juristbyrå antar oss uppdrag som ombud för dödsbodelägare i bouppteckningar och arvstvister. Vi är även behjälpliga med att upprätta enbouppteckning. Utöver föregående förordnas vi som boutredningsmän av domstolen.

Du som privatperson kan vilja driva en fråga om ogiltighet av testamente eller andra rättshandlingar, laglottskränkningar och tolkningsfrågor. I dessa frågorvär vi behjälpliga genom hela processen.

Socialrätt
Vi vet att tvångsvård är en ingripande åtgärd. Vi företräder klienter inom lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU), lag vård av missbrukare i vissa fall (LVM), lag om psykiatrisk tvångsvård (LPT) samt lag om rättspsykiatrisk vård (LRV). Vid frågor om LVU och LVM är det socialtjänsten som inledningsvis hanterar frågan om tvångsvård. När det är frågan om LPT är det sjukvården som hanterar frågan först. Därefter blir det förvaltningsrätten som slutligt fattar beslut om tvångsvård ska genomföras eller ej. Detta avser såväl omedelbart omhändertagande som vid ansökan om vård.  

Oavsett var i processen du befinner dig kan det finnas behov av stöd och vägledningen. Det är därför alltid möjligt att kontakta oss. Vid ärenden om tvångsvård kommer du att få ett offentligt biträde vars kostnad bekostas av staten. Du kan då önska att få någon av våra jurister som ditt biträde. Vi kommer alltid vara lojala och stå på din sida samt med stort engagemang tillvara ta din rätt i processen.  

Du är varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor.
Vi hjälper dig hela vägen
Kontakta oss
Safira Juristbyrå AB
Org.nr: 559386-2807
Våra mottagningskontor/besökskontor:
Drottninggatan 36, 702 10 Örebro
Pressargatan 12, 632 29 Eskilstuna
Hans von Kantzows väg 50, 734 40 Hallstahammar
Kungsgatan 19, 681 30 Kristinehamn
© Safira Juristbyrå 2022